صبحانه ای بی نظیر در وان ترکیه؛ برترین صبحانه جهان!
به گزارش بهترین وبلاگ، شهر وان در ترکیه به عنوان مرکز جهانی صبحانه شناخته می گردد. صبحانه معروف سرپمه کاهوالتی با ترکیبی از 30 نوع غذای محلی، مسافران را از سراسر جهان به خود جذب می نماید.

در شرق ترکیه، شهری به نام وان وجود دارد که نه تنها از نظر تاریخی و جغرافیایی دارای اهمیت زیادی است، بلکه به عنوان مکانی شناخته می گردد که برترین صبحانه دنیا را سرو می نماید. این صبحانه به معروفیت دنیای رسیده و عاشقان غذا از سراسر دنیا را به این شهر می کشاند تا از مهم ترین وعده غذایی روز لذت ببرند. فرهنگ صبحانه در وان تنها به یک وعده خوشمزه محدود نمی گردد؛ بلکه مراسمی صبحگاهی به شمار میرود که با سنت، جامعه و طعم های غنی از تاریخ ترکیه در هم تنیده است.
صبحانه وان به نام سرپمه کاهوالتی شناخته می گردد و شامل حدود 30 نوع غذای مختلف است. این صبحانه هیچ شباهتی به تخم مرغ و بیکن آمریکایی یا صبحانه شیرین ایتالیایی ندارد. سرپمه به معنای پخش شده و کاهوالتی به معنای قبل از قهوه است. نکته قابل توجه اینکه:
وان رکورد گینس را برای بزرگ ترین صبحانه جمعی دنیا در تاریخ اول ژوئن 2014 با حضور نزدیک به 52,000 نفر به نام خود ثبت نموده است؛ اما تاریخچه و اهمیت فرهنگی و اجتماعی سرپمه کاهوالتی مدت ها قبل از این صبحانه بزرگ و رکوردشکنی به دست آمده است.
در ترکیه، رسمی قدیمی وجود دارد که طبق آن صبحانه ای طولانی و دلپذیر را با عزیزان خود در طی چندین ساعت برگزار می نمایند. این رسم نه تنها در روزهای تعطیل یا آخر هفته، بلکه هرروز از دوشنبه تا یکشنبه انجام می گردد. مردم ترکیه سرپمه کاهوالتی را در خانه، رستوران ها و کافه ها یا در مکان های روستایی برای تجربه ای بومی و طبیعی صرف می نمایند. از آنجا که صبحانه مفصل است، ناهار اهمیتی کمتری پیدا می نماید و شام معمولا به یک وعده سبک تبدیل می گردد.
محتوای سرپمه کاهوالتی
مواد اولیه صبحانه معروف وان بی نظیر است. این صبحانه با یک قوری چای سیاه داغ آغاز می گردد که به عنوان یک خوشامدگویی مرسوم در ترکیه سرو می گردد. یکی از پایه های اصلی این صبحانه، پنیر گیاهی وان است که از شیر گوسفندانی که در فلات های آناتولی در اطراف وان چرا می نمایند، تهیه و با گیاهان بومی وحشی ترکیب شده است. دیگر محصولات لبنی شامل پنیر بافته شده (örgü peyniri)، ماست چکیده و کره سنتی هستند. این ها با کاووت (kavut) یا ترکیب غلات شیرین برشته شده و مورتوا (murtuğa) یا ترکیبی شبیه پنکیک همراه می شوند که از آرد، کره و تخم مرغ تهیه شده است.
تخم مرغ نیز جایگاه ویژه ای در صبحانه وان دارد؛ به ویژه در منمن (menemen) که با تخم مرغ، گوجه فرنگی و فلفل سبز تهیه می گردد و ساهاندا یومورتا که نوعی تخم مرغ سرخ شده به سبک ترکی است. این غذاها تعادل دلپذیری بین طعم های قوی پنیرها و گوشت ها ایجاد می نمایند. صحبت از گوشت که شد، صبحانه وان بدون سوجوک (sucuk) و کاوورما (kavurma) که به ترتیب سوسیس های تند و تکه های گوشت پخته شده هشتند، کامل نمی گردد.
فلسفه صبحانه وان بدون نان کامل نمی گردد. از سیمیت گرد و کنجدی گرفته تا بورک که با پنیر، اسفناج یا گوشت پر شده است، مجموعه ای از نان های این وعده غذایی را تشکیل می دهند. عسل و خامه که به نام بال کایماک شناخته می گردد، لذتی شیرین و خوشمزه است که به خوبی با عناصر شور صبحانه ترکیب می گردد. انواع زیتون، مرباهای تهیه شده از میوه های محلی و خیار و گوجه فرنگی تازه نیز طعم و رنگی به این وعده اضافه می نمایند. صبحانه وان با یک فنجان قهوه ترک برای هضم بهتر و لوکوم (راحت الحلقوم) سرانجام می یابد.
اگر قصد سفر به وان در ترکیه را دارید، برترین مکان برای تجربه این صبحانه در بازار صبحانه یا همان خیابان صبحانه است.
وان چگونه به مرکز دنیای صبحانه تبدیل شد؟
وان که در مسیر جاده ابریشم باستانی قرار داشت، از دیرباز میزبان مسافران گرسنه ای بوده که در پی صبحانه بودند. بعلاوه، فرهنگ فراورینمایندگان لبنیات در قرن بیستم که محلی ها ادعا می نمایند این وعده صبحگاهی خاص را به وجود آورده است نیز به این معروفیت یاری نموده است.
وان بعلاوه دارای مناظری خاص است. این شهر در ارتفاع 1,750 متری و در کنار بزرگ ترین دریاچه ترکیه واقع شده است که شرایط مناسبی برای فراوری محصولات کشاورزی با کیفیت بالا فراهم می نماید. مقامات گردشگری درخواست نموده اند که سرپمه کاهوالتی در لیست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت گردد تا این صبحانه بی نظیر در میز صبحانه دنیای جایگاه خود را بیابد.
منبع: کجارو / explore.com