قلعه فلک الافلاک لرستان یادگاری از دوران ساسانیان

به گزارش بهترین وبلاگ، به شهر خرم آباد که سفر کنید، با قلعه ای شگفت انگیز که بر فراز تپه ای مشرف به شهر قرار گرفته، روبرو می شوید. قلعه فلک الافلاک لرستان یکی از مهمترین بناهای تاریخی ایران و خرم آباد است که از دوره ساسانیان، به یادگار مانده است. قلعه فلک الافلاک در طی سال ها، رویدادهای گوناگونی را نظاره نموده است و میزبان حاکمان بسیاری بوده است. با راز و رمزهای قلعه فلک الافلاک آشنا شوید.

قلعه فلک الافلاک لرستان یادگاری از دوران ساسانیان

تاریخچه ساخت قلعه فلک الافلاک

فلک الافلاک در زمان ساسانیان به دژ شاپورخواست شهرت داشت. این قلعه در دوره ساسانیان بنا شده است. در گذشته منطقه خرم آباد با نام شاپورخواست شناخته میشد. این قلعه نیز در این شهر بنا شد اما بعد از مدتی ویران شد. در حدود سده هفتم هجری، قلعه فلک الافلاک مجددا بنا شد و باز هم نام شاپورخواست روی آن گذاشته شد. در زمان حکومت قاجاریان نام دژ شاپورخواست به قلعه فلک الافلاک تغییر کرد. قلعه فلک الافلاک را با نام قلعه دوازده برجی هم می شناسند.

ویژگی های قلعه فلک الافلاک

این قلعه وسعتی به اندازه 5300 متر مربع دارد. چشمه گلستان، از بخش شمالی تپه بر این قلعه جاری می گردد. آب آشامیدنی هم در درون قلعه، از چاهی 40 متری که در گذشته حفر شده است، تامین می گردد. دیوارهای قلعه فلک الافلاک لرستان، به 22.5 متر می رسد از این رو نام فلک الافلاک بر روی این قلعه گذاشته شده است چرا که دیوارهایش، چنان خودنمایی می نمایند که گویی به افلاک می رسند.

موقعیت سیاسی قلعه فلک الافلاک در تاریخ ایران

قلعه فلک الافلاک در قرن چهارم هجری قمری، مقری برای حکومت آل حسنویه و آل بویه بوده است. بعد از مدتی به خزانه حکومتی خاندان بدر تبدیل شد. پس از آن اتابکان لر کوچک و والیان لرستان، این قلعه را مقر حکومت خود قرار دادند. در دوره صفویه تا قاجار، این قلعه همچنان به عنوان مقر حکومتی مورد استفاده قرار می گرفت که در نهایت، به پادگان نظامی و زندان سیاسی در دوران پهلوی اول و دوم، تبدیل شد.

آثار تاریخی نزدیک قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک لرستان نه تنها زیبایی های طبیعی چشمه گلستان را در نزدیکی خود دارد بلکه آثار تاریخی سنگ نبشته، مناره آجری، پل شاپوری، گرداب سنگی، آسیاب گبری و … در نزدیکی این قلعه قرار گرفته که اصالت و تاریخ این منطقه را به خوبی به نمایش می گذارد.

به راستی که تماشای قلعه فلک الافلاک برای هر ایرانی، باعث افتخار است. قلعه فلک الافلاک از مصالح سنگ آجر، خشت، ملات گچ و آهک ساخته شده است و ورودی قلعه از بخش شمالی و جنوب غربی، به عرض 10 متر ساخته شده است. این بنا از بالا به شکل هشت ضلعی نامنظم ساخته شده است.

اشیای قیمتی در قلعه فلک الافلاک

زمانی که اسکندر مقدونی به ایران حمله کرد، حاکمان آن موقع تصمیم گرفتند اشیای با ارزش خود را در این قلعه پنهان نمایند تا به دست اسکندر مقدونی نرسد. پس از گذشت دو هزار سال کاملا اتفاقی این اشیا توسط دزدان پیدا شدند و بعد از مرمت آن ها، امروزه بعضی از آن ها در موزه قلعه فلک الافلاک لرستان به نمایش گذاشته شده است.

مرمت قلعه فلک الافلاک

هر ساله قلعه فلک الافلاک مورد بازسازی و مرمت قرار می گیرد تا در حفظ این بنای تاریخی، تلاش گردد. این قلعه در زمان قاجار و حکومت فتحعلی شاه به طور کامل بازسازی شده بود اما متاسفانه در طی زلزله های اخیری که در شهر لرستان رخ داده است، بخش هایی از دیوار این قلعه ترک برداشته است. مرمت کاران در این سال ها، با انجام تکنیک های مرمت سازی، در تلاشند تا قلعه فلک الافلاک لرستان ماندگار بماند اما این قلعه تاب زلزله های عظیم را ندارد. امیدواریم این قلعه همچنان پا برجا بماند.

منبع: سفرمی

به "قلعه فلک الافلاک لرستان یادگاری از دوران ساسانیان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه فلک الافلاک لرستان یادگاری از دوران ساسانیان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید