چند نکتۀ مهم دربارۀ توت فرنگی

به گزارش بهترین وبلاگ، همانند مرواریدی سرخ فام بر بستر سبز برگ ها می درخشد و با رایحه و طعم دلپذیرش، همگان را به صید خود فرا می خواند. این مروارید، چیزی جز توت فرنگی نیست. میوه ای که عرضۀ آن در این روزها، رنگ و بوی دیگری به بازار

چند نکتۀ مهم دربارۀ توت فرنگی

مترجم: زهرا راهنمایی منش

منبع:راسخون

همانند مرواریدی سرخ فام بر بستر سبز برگ ها می درخشد و با رایحه و طعم دلپذیرش، همگان را به صید خود فرا می خواند. این مروارید، چیزی جز توت فرنگی نیست. میوه ای که عرضۀ آن در این روزها، رنگ و بوی دیگری به بازار میوه ها بخشیده است.

در جنگل ها که توت فرنگی به حالت وحشی می روید، آن را چیالک جنگلی هم می نامند. چیلک، چلم، وشاکله از دیگر نام های این میوۀ بهاری است.

توت فرنگی، گیاهی نهاندانه و از تیرۀ گل سرخ است که نژادها و گونه های متفاوتی دارد. گونۀ جنگلی دامنۀ شمالی در سیستم نام گذاری علمی گیاهان که کار لینه - گیاه شناس سوئدی- بنیان گذاشته است، fragaria vesca نام دارد.

توت فرنگی در آب وهوای معتدل گرم به خوبی رشد می نماید و گل هایش نسبت به سرمازدگی حساس هستند. در فرآیند رشد گیاه، نهنج که به وسیلۀ کاسبرگ ها احاطه شده است، به تدریج گوشت دار می گردد و در حقیقت، همین قسمت است که خورده می گردد. میوه های حقیقی گیاه، دانه های کوچک تیره رنگی هستند که در روی این قسمت خوراکی جای دارند.

رشد مطلوب توت فرنگی در خاک هایی غنی از گیاخاک انجام می گردد. از این رو، بوته زارها و جنگل هایی که به تازگی از بین رفته اند، برای کشت، بسیار مناسب هستند. دلیل دیگر رشد توت فرنگی در خاک های غنی از گیاخاک، اسیدی بودن آن هاست که یکی از شرایط مهم رشد این گیاه است.

توت فرنگی از دو ویژگی شاخص برخوردار است که بر نحوۀ کاشت و مصرف آن تاثیر می گذارد. اول این که، عطر و طعم میوه بر اثر انجماد از بین نمی رود. این قابلیت به همراه ابداع روش های نوین نگهداری مواد غذایی به معنی استقبال مصرف نماینده از عرضۀ این میوه در سرتا سر طول سال است. این موضوع، به نوبۀ خود باعث می گردد، دست اندرکاران بخش کشاورزی برای دست یابی به محصول بیش تر ومرغوب تر، به کود شیمیایی اکتفا ننمایند و کودهای حیوانی هم به خاک بیفزایند. به عبارت دیگر از ویژگی دوم توت فرنگی یعنی زودرس بودن آن حداکثر استفاده را ببرند. استفاده از کود، علاوه بر این که زمان رسیدن میوه را کوتاه تر می نماید، موجب می گردد میوه ها به دلیل درشتی و سنگینی با زمین تماس پیدا نمایند. بنابراین، احتمال آلودگی مدفوعی میوه زیاد است. به همین خاطر کارشناسان بهداشت مردم را از مصرف میوه های له شده برحذر می دارند وتوصیه می نمایند قبل از خوردن محلول ضدعفونی نماینده ای به نسبت 5گرم پرکلرین در 10 لیتر آب تهیه نمایند و میوه را به مدت10 تا 15 دقیقه در آن قرار دهند .

توت فرنگی از جنبه های تغذیه ای هم مورد توجه است. نخست باید گفت که توت فرنگی، منبع با ارزشی از آهن قابل جذب است، زیرا جذب آهن از مجرای گوارش به خوبی انجام نم گردد و عوارض ناشی از فقر آهن، یکی از عمده ترین مسائل تغذیه ای، به ویژه در گروه های آسیب گذیر جامعه است. به همین خاطر کارشناسان تغذیه فقط به میزان آهن موجود در منابع غذایی توجه نمی نمایند و عوامل تسهیل نماینده یا باز دارنده جذب آهن را در ارزش یابی مواد غذایی دخالت می دهند. یکی از عوامل تسهیل نماینده جذب آهن، ویتامین ث است. همان طور که جدول ترکیبات مواد غذایی نشان می دهد، میزان ویتامین ث توت فرنگی بالاست. ویتامین موجود در توت فرنگی هم به جذب آهن خود توت فرنگی یاری می نماید و هم در جذب آهن غذاهای دیگر که همراه با آن خورده شده اند، تاثیر مثبت دارد. به این ترتیب، توت فرنگی برای برطرف کمبودها و عوارض کم خونی مفید است.

توت فرنگی با داشتن میزان قابل توجهی آب و پتاسیم، اندکی ملین است. برخی هم با اشاره به وجود میزانی اسید سالیسیلیک در توت فرنگی معتقد به خاصیت ضد التهاب و ضد رماتیسمی این میوه هستند.

توت فرنگی برای افراد مبتلا به گاستریت و آنتریت (التهاب روده) مناسب نیست. چون هم پرزهای سطح میوه، مخاط مجرای گوارش را آزار می نماید و هم میزانی اسیدهای آزاد مانند اسید سیتریک و اسید مالیک در توت فرنگی وجود دارد. در صورت تمایل به مصرف این میوه برای پنین افرادی، می توان به صورت کمپوت از آن استفاده کرد.

برخی افراد هم نسبت به توت فرنگی حساسیت نشان می دهند که البته هنوز ماهیت شیمیایی ماده یا مواد حساسیت زای آن به طور کامل مشخض نشده است. با وجود این، بهتر است، افرا مبتلا به بیماری های پوستی مانند اگزما وکهیر برای جلوگیری از تشدید ناراحتی، از مصرفدآن خودداری نمایند.

توت فرنگی به دلیل داشتن ترکیبات پیچیده و فراوان رنگی وعطری از مزارع به آزمایشگاه های مجهز و مدرن راه یافته است. پژوهشگران تا به امروز توانسته اند رنگدانه های پلارگونیدین و سیانیدین (از دسته آنتوسیانین ها) را در این میوه شناسایی نمایند. شیمی دانان هم از میان مواد طعم دهنده، استات اتیل (C2H5CH3COO) را برای فراوری مشابه توت فرنگی معرفی نموده اند.

منبع: راسخون

به "چند نکتۀ مهم دربارۀ توت فرنگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چند نکتۀ مهم دربارۀ توت فرنگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید