یافته جدید محققان رویان و دانشگاه تهران، سلول بنیادی مزانشیمی مغز استخوان اثر مثبتی بر بهبود ضایعات قلبی دارد
به گزارش بهترین وبلاگ، استفاده از مواد زیستی در کنار سلول بنیادی برای درمان جدید ضایعات قلبی مطرح شده است. محققان رویان و دانشگاه تهران در پژوهشی اثبات کردند سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان اثر مثبتی بر بهبود ضایعات قلبی دارند.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی بهترین وبلاگ، استفاده از مواد زیستی (Biomaterials) در کنار سلول های بنیادی در سال های اخیر توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده و به عنوان یک روش درمانی جدید برای درمان ضایعات قلبی مطرح شده است. این رویکرد مشکل به مقصد رسیدن سلول های بنیادی پیوند شده را رفع می کند. هیدروژل های متشکل از پروتئین های خود مونتاژ شونده (Self-assembling peptide) نمونه ای از مواد زیستی سازگار با قلب هستند و خصوصیاتی مانند ژل شدن ملایم، قابلیت تزریق و پتانسیل تغییر ساختار دارند. به منظور تولید هیدروژلی متشکل از پروتئین های خود مونتاژ شونده برای استفاده در سلول درمانی ضایعات قلبی، حسین بهاروند، سامان فیروزی، پهلوان و همکارانشان در پژوهشگاه رویان و دانشگاه علوم پزشکی تهران، پژوهشی را طراحی کردند که طی آن هیدروژل یادشده به وسیله پروتئینی که خاصیت رگ زایی، ضد التهابی و ضد فیبروزی دارد (SDKP)، اصلاح می شود. سپس این ژل به تنهایی یا محتوی سلول های بنیادی مزانشیمی به محل ضایعه در قلب حیوان مدل آزمایشگاهی انتقال یافت.
تاثیر سلول بنیادی در بهبود ضایعه قلبی
نتایج این پژوهش که در مجله بین المللی Biomolecules به چاپ رسیده است، نشان داد، ضایعات موجود در بطن چپ پس از تزریق ژل، چه به تنهایی و چه محتوی سلول، به شکل قابل توجهی بهبود یافتند. این بهبود ضایعه با کاهش بافت فیبروزی، افزایش ریزمویرگ ها و کاهش التهاب همراه بود. همچنین، نشان داده شد که سلول های بنیادی مزانشیمی برداشت شده از مغز استخوان اثر مثبتی در بهبود ضایعات قلبی دارند.
روی هم رفته نتایج این پژوهش نشان داد، هیدروژل حاوی پروتئین خود مونتاژ شونده که به کمک SDKP اصلاح شده است، به تنهایی و بدون سلول برای بهبود ضایعات قلبی مناسب است و موجب کاهش التهاب، کاهش بافت فیبروزی و افزایش ساخت مویرگ در محل ضایعه می شود.
منبع: خبرگزاری فارس